Hvad er sundhed og hvornår er man (u)sund?

Lidt om smartphones og mine favorit træningsapps

Mange af os har en smartphone. Den er fyldt med apps så vi kan tilfredsstille forskellige behov for hele tiden at være opdateret, underholdt, vedligeholde relationer,
eller skabe billeder af hvem vi er udadtil, så vi kan “pleje” vores selv gennem iscenesættelse. Jeg er selv smartphone ejer. Jeg har selv fyldt den op med apps jeg synes
jeg har brug for. Og jeg er selv tilbøjelig til at føle jeg hele tiden skal være opdateret.

Der er efterhånden ikke dem, der ikke har en smartphone som er (mere eller mindre) fyldt med diverse apps. Det fascinerer og skræmmer mig på samme tid, at vi over en så kort periode er blevet mere end afhængige af de flade apparater med stor skærm og touchfunktion. Ikke nok med at de fleste af os render rundt med sådan en dims så tæt på os som muligt, så skal den sørme også fyldes op med alverdens apps til det ene og det andet. Tænk, at det at have mulighed for internetadgang, smssamtaler, opkald og videoopkald, kamera, musikafspilning og vejrudsigter ikke er nok. Hvem havde for 20 år siden, nogensinde forestillet sig at alt dette ville blive muligt? Og så endda samlet i sådan et lille apparat. Jeg kan tit blive flov over, hvor afhængig jeg selv er. Jeg mener – ingen af os går vel ud af hoveddøren uden at have telefonen med? Om ikke andet så kører vi i hvert fald ikke nogen steder uden den.. for tænk nu hvis. Smartphonen er blevet fast inventar i vores bukselommer og tasker. Selvom jeg har telefonen med når jeg skal nogle steder, eller når jeg skal mødes med nogen, så er jeg meget opmærksom på, at jeg ikke skal bruge den samtidig med at jeg laver noget andet. Det er kun når jeg er alene at  jeg godt kan synes det er en fantastisk ide at læse mails, tage billeder og svare på beskeder samtidig med at jeg laver mad. Men generelt er jeg god til ikke at lade den tage min tid. For godt nok er det med den i hånden at jeg kan føle jeg ikke går glip af noget – men går jeg i virkeligheden ikke glip af mere ved netop at stå der med den? Det er som om smartphonen kan få os til at føle at vi hele tiden er til stede og til at få fat på – men hvad med de “rigtige” ansigt-til-ansigt-relationer? Når alt kommer til alt, er det jo dem vi kan bruge til noget.
Og netop det med at man hele tiden skal være “på” og til rådighed, er en af de ting jeg forbander smartphones langt væk over. Siden hvornår er det blevet op til andre at jeg skal svare når de synes, bare fordi jeg godt kan se sms’en er tikket ind og de kan se den er leveret. Mange af os kender typen der sender en sms, ivrigt venter på svar og så sender endnu en sms et par minutter (måske fem) senere, fordi de intet har hørt. Jeg kunne forstå hvis der var gået et par timer, men rolig nu. Det er jo ikke fordi de spørger om jeg er ok, fordi jeg ikke har svaret indenfor deres tilladte tidsgrænse for, hvor langt deres tålmodighed rækker… nej, de er bare utålmodige og vil have det svar de skal bruge for at komme videre. De typer har jeg det svært med. Jeg vil have lov til at svare når det passer mig. Og hvis det virkelig er vigtigt, så ringer de vel?

Nå, men som sagt er jeg jo selv en af dem, der har fyldt min telefon med diverse apps, som jeg åbenbart tror og synes at jeg har brug for. Om det i virkeligheden er tilfældet vil jeg undlade at udtale mig om her. I stedet tænkte jeg at skrive lidt om de (få) apps jeg har som er brugbare og har med træning at gøre.

Nike Running – min absolut yndlingsapp, som jeg virkelig bruger og har brugt meget. App’en er gratis og byder på enormt mange funktioner. En af de ting jeg har haft gavn af er “coach-delen”. Her skrev jeg ind at jeg skulle løbe marathon d. 24. maj og hvor hurtigt jeg gerne ville kunne gennemføre. Herefter lavede coach’en lynhurtigt et program til mig, efter at have stillet et par simple spørgsmål. Hver gang jeg skulle ud og løbe (4 gange ugentligt) blev jeg mindet om det i min kalender og derudover bliver man under hele turen fortalt hvordan det går, om man holder tempoet og hvilke rekorder mv. man sætter. Hvis du løber og mangler en brugervenlig og lækker app hertil er det helt klart et forsøg værd!

Fitness test  – Jeg elsker at konkurrere mod mig selv og forbedre mig. Fitness Test er app’en der kan fortælle dig om der sker en udvikling. App’en byder på forskellige tests der er tydeligt og let beskrevet så man kan teste sig selv. Tanken er at man bruger app’en undervejs i testen da det er her tid osv. står, hvorefter man senere skal udfylde nogle værdier eller slutresultater. Udover 11-12 forskellige tests har app’en også en puls- og paceberegner samt intervaltimer.

Lifesum – Denne app har intet med træning, men derimod med kost at gøre. Jeg kan tit finde på at bruge app’en som opslagsværk ift. kalorieindhold i forskellige mad- og fødevarer. Min yndlingsdel af denne app er en stregkodescanner. Ved brug af telefonens kamera kan man scanne stregkoder på nærmest alle varer, hvorefter der popper næringsindhold op for den pågældende vare. Det er smart og nemt!

iSuspension – Jeg træner med TRX 2-3 gange om ugen og elsker hvad den gør for min core og mit løb! Jeg har opnået rigtig gode resultater med den og kan blive ved med at udfordre mig selv. Jeg har brugt app’en meget da jeg startede på TRX træningen, hvor den kunne give mig inspiration til forskellige øvelser. Man vælger helt simpelt en kropsdel eller muskel og så kommer der forslag til øvelser. Der er både billede- og videoinstruktioner.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Hvad er sundhed og hvornår er man (u)sund?